Komunistična Partija Seznam forumov Komunistična Partija
There are no strangers here, just friends who haven't met.
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Novi predsednik Italije komunist

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Komunistična Partija Seznam forumov -> Evropska unija
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
DelBoy
Partizan


Pridružen/-a: 22.02. 2006, 11:20
Prispevkov: 472

PrispevekObjavljeno: 10 Maj 2006 18:38    Naslov sporočila: Novi predsednik Italije komunist Odgovori s citatom

Citiram:
Novi predsednik Italije bo zaprisegel v ponedeljek
Rim - Italijanski parlament je v četrtem krogu glasovanja za novega predsednika Italije izvolil Giorgia Napolitana. Zaprisegel bo na zasedanju poslanske zbornice v ponedeljek in tako uradno prevzel predsedniško funkcijo. Po navedbah italijanskega parlamenta bo istočasno predsedniško mesto še pred uradnim iztekom predsedniškega mandata 18. maja zapustil tudi sedanji predsednik Carlo Azeglio.


Giorgio Napolitano je danes postal novi, enajsti predsednik Italije, potem ko je v volilnem kolegiju prejel absolutno večino. 80-letni dosmrtni senator, ki ga je predlagala levosredinska koalicija Romana Prodija, je postal prvi predsednik republike, ki prihaja iz vrst nekdanjih komunistov.

Kmalu mandat za Prodija

Napolitano se bo po zaprisegi posvetoval s strankami za sestavo prihodnje vlade. Posvet mora po ustavi opraviti pred podelitvijo mandata za sestavo prihodnje vlade. Tega naj bi po pričakovanjih podelil vodji levosredinske koalicije strank, Romanu Prodiju. Prihodnji italijanski premier Romano Prodi si je obetal tak razplet, saj bo nato on parlamentu predstavil vlado, ki bi bila lahko potrjena že v nekaj dneh.

Presegel število potrebnih glasov

Potem ko je Napolitano presegel potrebno število 505 glasov za zmago, se je v italijanskem parlamentu v Rimu razlegel gromek aplavz. Napolitano je prejel 543 glasov, kar pomeni, da je zanj glasoval tudi nekdo, ki uradno ne sodi na stran leve sredine, saj je imela Prodijeva koalicija v 1010-članskem volilnem kolegiju iz poslancev, senatorjev in predstavnikov 20 italijanskih regij teoretično na voljo 541 glasov podpore.

Kot je po koncu štetja glasov povedal predsednik poslanske zbornice Fausto Bertinotti, se je današnjega četrtega kroga volitev udeležilo 1000 upravičencev, od tega jih je glasove oddalo 990, 10 pa se jih je glasovanja vzdržalo. Napolitano je prejel 543 glasov, 347 glasovnic je bilo praznih, 14 neveljavnih, ostale pa so bile namenjene različnim kandidatom. Bertinotti je nato ugotovil, da je Napolitano presegel zahtevani kvorum 505 glasov in ga že razglasil za zmagovalca volitev.

Prodijeva koalicija doslej oddajala prazne glasovnice

Napolitano je bil za naslednika odhajajočega predsednika Carla Azeglia Ciampija izvoljen v četrtem krogu volitev, ko je za zmago zadostovala že absolutna večina glasov v volilnem kolegiju. Pred tem je bilo v prvih treh krogih volitev, ki so se začele v ponedeljek, za izvolitev potrebnih dve tretjini glasov podpore. Ker Napolitano ni dobil podpore desnosredinske koalicije odhajajočega premiera Silvia Berlusconija, so v levosredinski koaliciji v prvih treh krogih oddajali prazne glasovnice, da bi Napolitanu prihranili poraz. Danes pa naj bi prazne glasovnice kot znak nestrinjanja oddali predstavniki desne sredine.

Prodi: Napolitano bo predstavljal vse Italijane

Vodja italijanske leve sredine in prihodnji italijanski premier Romano Prodi je zagotovil, da bo novoizvoljeni italijanski predsednik Giorgio Napolitano "predstavljal vse Italijane", kljub temu da ga desnosredinska koalicija na volitvah poraženega premiera Silvia Berlusconija ni podprla.

Različno navdušenja nad "demokracijo v Italiji"

"Danes je krasen dan za italijansko demokracijo. Napolitano bo predsednik vseh Italijanov. Zadovoljen sem, da je levosredinska koalicija dokazala enotnost," je dejal Prodi.

Berlusconi je bil na drugi strani manj navdušen nad "demokracijo v Italiji". Kot je dejal, je "leva sredina zdaj zasedla vse institucije v državi, čeprav je na parlamentarnih volitvah zmagala le z malenkostno večino". Izrazil pa je upanje, da bo Napolitano "dokazal strankarsko neodvisnost".

Drnovšek bo poglabljal odnose

Med prvimi je novemu italijanskemu predsedniku ob izvolitvi čestital slovenski predsednik Janez Drnovšek, ki je ob tem izpostavil, da sta Slovenija in Italija razvili zelo dobre dvostranske odnose, ki se bodo v prihodnosti še poglobili. "Menim, da lahko v imenu naju obeh zagotovim, da bova k temu tudi prispevala svoj delež," je poudaril in izrazil željo po srečanju z novoizvoljenim italijanskim kolegom.


Nekaj več o Georgiu Napolitanu

Napolitano se je rodil 29. junija 1925 v Neaplju, kjer je tudi študiral pravo. Med drugo svetovno vojno se je pridružil protifašistom in leta 1942 celo sodeloval pri ustanovitvi antifašističnega gibanja. Leta 1945 se je vključil v italijansko Komunistično partijo (PCI), kjer je med bogato politično kariero opravljal številne funkcije, v začetku 90. let pa je igral tudi ključno vlogo pri prenovi dela komunistov v današnjo socialdemokratsko stranko Levih demokratov (DS).

Prvič je bil za poslanca izbran leta 1953 in od tedaj je vseskozi zasedal različne položaje v italijanskem parlamentu. Med letoma 1992 in 1994 je bil tudi predsednik poslanske zbornice, sicer pa je bil pred tem tri leta poslanec v Evropskem parlamentu, kjer je sedel tudi med letoma 1999 in 2004. Med prvo Prodijevo vlado leta 1996 je bil notranji minister, s čimer je bil prvi iz vrst nekdanjih komunistov na tem položaju v zgodovini povojne Italije. Lani ga je predsednik Ciampi imenoval za dosmrtnega senatorja. Poročen je z ženo Clio, s katero imata dva sinova. (STA, RAI/Foto Reuters)


Vir www.siol.net






Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
xanadu
Poddesetnik


Pridružen/-a: 16.11. 2010, 20:27
Prispevkov: 27
Kraj: Karl Marx Stadt

PrispevekObjavljeno: 21 Jun 2011 22:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Živel !
_________________
S.F.S.N.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Atif
Rdeči utrinek


Pridružen/-a: 22.04. 2015, 05:29
Prispevkov: 1

PrispevekObjavljeno: 22 Apr 2015 05:42    Naslov sporočila: brain Odgovori s citatom

Aleksei Grigorievich Stakhanov(3. januar,1906-1977) je bil miner v Sovjetski uniji, Heroj socialističnega dela(1970) in član CPSU(1936). Znana osebnost je postal l.1935, kot del gibanja, namenjenega povečanju delavske produktivnosti in za demonstracijo socialističnega ekonomskega sistema.
Stakhanov je bil rojen v Lugovayi, blizu Oryola. L.1927 je začel delati v rudniku ''Tsentralnaya- Irmino'' v mestu Kadievka. L.1933 je postal operater pnevmatičnega kladiva.
L.1935 je sodeloval v lokalnem tečaju o miniranju. 31. avgusta, l.1935 je izkopal rekordni 102 toni v 5 urah in 45 minutah(14-kratna norma). 19. septembra pa je postavil nov rekord z izkopom 227 ton premoga v času ene izmene. Laughing Laughing Laughing
_________________
Atiuf
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Komunistična Partija Seznam forumov -> Evropska unija Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.